The idea of the Basecamp: Vadozner Huus was to create a realm of imagination to ponder the question of how the capital of Liechtenstein could develop in the center. Formally, programmatically, and socially. Over the years there have been many projects to build a sort of a multifunctional building in the center, all of which have been shot down in public vote. While some argue for bolder and bigger projects, more metropolis and internationality, others see the tightly nit village culture evaporating with little left behind for the villagers themselves.
By occupying the parking garage in the center with ephemeral infrastructure, a realm for experiments and debates was opened for three weeks. Basecamp: Vadozner Huus was a joint project by the University of Liechtenstein and the municipality of Vaduz. Luis Hilti as part of the team from the university was responsible for the spatial concept of the project.
The concept was simple enough: to draw a circle across the existing spaces, infrastructure and even the street, to bind them together and open a new realm that includes the old, but is for once a space of imagination and debate, not of ever more projects and visions. As the night draws closer, the circle would become visible from the main street, the pedestrian area as well as from the mountains all around the Rhine Valley.
The furniture within the circle could be moved around freely, depending on the program, which included theater, concerts, debates, power-point-karaoke, workshops and lectures. The circle would rather define than enclose a space. People would partially sit inside, partially outside, in small groups or large crowds.

You may also like

Back to Top